2013-02 a 2013-03 - Švýcarsko

Obsah

4. 8. 2012

Rezervace ubytování

29. 8. 2012

Nákup franků

31. 1. 2013

Rezervace ubytování

Skoro už od svých 29. narozenin jsem přemýšlela, jak oslavím ty třicáté. Minimálně půl roku předem jsem začala hledat nějakou pěknou restauraci – chtěl jsem něco netradičního, tak se mi moc líbila Mouint Steak Restaurant, která servíruje i velblouda, zebru… Ale je kuřácká a recenze nic moc. Pak jsem vymyslela restauraci Oblaca v Žižkovském vysílači, ale nabídka mě neuchvátila. Nejradši bych narozeniny oslavila na horách… A tak Miki řekl, že pojedeme na hory. V úvahu připadal německý Garmisch-Partenkirchen, rakouský Gastein nebo Kitzbühel a nejlépe švýcarský Davos. Jelikož jsme mohli jet na 2 dny, padla volba právě na DAVOS. Ubytování jsem hledala v Sargans, Bad Ragaz a Maienfeldu, nakonec jsem našla v sousedním Malans...

Šipka Zpět na „Obsah“

11. 2. 2013

Vyrazili jsme asi v 6:00. Stavili jsme se v práci a zamířili do Německa – na Nürnberg a Stuttgart. Celou cestu jsem řídila já. Stavěli jsme jen na WC a dolití ostřikovačů.

Do Konstanze (Kostnice) jsme přijeli po 13:00, ale nemohli se trefit na parkoviště kvůli uzavírkám. Zaparkovali jsme před 13:30 a vyrazili na obhlídku města:

  • Schnetztor
  • Hus Haus
  • Hohes Haus
  • Hotel Graf Zeppelin
  • St. Stephanskirche
  • Münster
  • St. Johann
  • Rheintor + Pulverturm
  • Steingenberger Insel hotel
  • Stadtgarten
  • Konzil
  • Rathaus
  • Hussenstein

Z Konstanze jsme zamířili do St. Gallenu.

V St. Gallenu jsme zaparkovali v garážích Manor. Nejprve jsme vyrazili na obhlídku města:

  • Gallusplatz (se spoustou sněhu)
  • Kathedrale
  • Karlstor
  • Kirche St. Laurenzen, který jsme shlédli i zevnitř
  • Waaghaus
  • St. Mangen Kirche

Pak jsme prošli městem ke Stadtlounge okolo Raiffeisenbank a došli až k MIGROS – MMM, kde jsme chtěli nakoupit.

V Migros jsme chtěli hlavně Rivellu, sýry a čokoládu, Miki taky pivo. Pivo neměli, čokoládu od Lindtu taky ne… Tak jsme se stavili v Manor Food, kde jsme parkovali. Měli tam čokolády, ale pivo jen nějaké…

Cestou k ubytování jsme tankovali…

Ubytování proběhlo bez problémů. Jde o soukromý penzionek asi se 2 pokoji. Hostitel Nikolaus byl moc milý, pokojík útulný, WC a koupelna na chodbě, ale patřící k pokoji…

Po rychlé sprše, přebalení zavazadel a přípravě deníku jsem začala „slavit“ své 30. NAROZENINY. Krmila jsem se sýrem, popíjela Rivellu, Miki si dal pivo a čokoládovou pěnu.

Šipka Zpět na „Obsah“

12. 2. 2013

Vstávali jsme v 6:00, na 6:30 jsme měli připravenou královskou snídani. Seznámili jsme se s Catherine a asi v 7:15 se rozloučili. Do Davosu jsme dorazili v 8:00. Zaparkovali jsme v Klosters u Gottschnabahn, zateplili se a vyrazili. Počasí stálo za prd, sněžilo a nahoře byla „bílá tma“, měli jsme co dělat najít cestu.

Lyžování ale bylo fajn, sjeli jsme si černou až do Davosu, vyjeli na Weissfluhgipfel, užili si obří slalom u lanovky Rapid a na závěr i dlouhý sjezd právě z Weissfluhgipfel podél Schiferbahn až do Küblis – asi šlo o nejdelší sjezd, jaký jsme kdy jeli… Cca 10,5 km. V Küblis jsme přes 3/4 hodiny čekali na vlak a pak jeli zpět do Klosters.

Když jsme ve stanici Klosters Platz vystoupili z vlaku, viděli jsme infocentrum v čekárně/prodejně jízdenek. A hned u nádraží byl stánek prodávající pečené kaštany. Zatímco Miki šel pro letáčky, já si za 5 CHF koupila 150 g kaštanů. Pak jsem šla na letáčky mrknout i já a šli jsme k autu.

Naložili jsme se do auta, zaplatili 6 CHF za parkovné a vyrazili směr Davos. Projeli jsme Davosem a pokračovali údolím dál k obci Schmitten. V Alvagni jsme sjeli z hlavní silnice a úzkou silničkou pokračovali dolů do Alvaneu Bad. Podle golfového hřiště jsme dojeli k Solas/Davains/Solis. V zatáčce ulic Albulastrasse a Las Sorts jsme zaparkovali na malém zasněženém parkovišti.

Z parkoviště jsme se vydali zasněženou cestou k Landwasser Viaduktu. Byl vidět už ze silnice, ale zblízka byl úplně impozantní. Když jsme byli pod ním v zatáčce za stromy, projel po něm vlak. Pak jsme šli na vyhlídku, ale na vlak jsme čekali zbytečně. Vrátili jsme se k autu a jeli domů.

V Churu jsme se stavili v COOPu na malý nákup.

Hned za hranicemi v Höchstu jsme za 30 € natankovali. Šlo o nejlevnější naftu za celou cestu. Rakousko jsme projeli mimo dálnici přes Bregenz a v Německu najeli na dálnici. Ta byla ovšem taky v děsném stavu, takže se jelo pomalu. Dálnice vydržely v hrozném stavu celou cestu, jelo se něco mezi 60 a 90 km/h. Miki myslel, že budu řídit, ale při tom stavu silnic… Odřídil to nakonec celé, chudák. Vypil 3 Red Bully a uzobávali jsme čokoládu. Domů jsme dorazili s vypětím všech sil…

3. 3. 2013

Vstávali jsme v 5:00, oblékli se, dobalili a naložili věci do auta. V 6:09 jsme vyrazili na estu. Skoro až ke Štrasburku jsem řídila já, zbytek dojel Miki. Cestou „vymyslel“ dvě nové „francouzské nadávky“ :-)

  • Sakrblé
  • Mondié

Na hranicích nikdo nic nechtěl, ani si nás nevšímali, tak jsme jeli rovnou do Bernu. Na nákup.

Cestou jsme ještě natankovali u benzínky kousek od hradu, který stál uprostřed řeky. Pak už jsme jeli rovnou do Martiny:

  • Chȃteau dela Bȃtiaz
  • Dřevěný krytý most
  • Notre-Dame-de-Compassion
  • Église Notre-Dame-des-Champs
  • Římský amfiteátr

Z Martigny jsme jeli rovnou do Saillonu. Komplex jsme našli bez problémů a pokoj taky, byl pro nás nechán odemčený.

Pokoj je pěkný a asi jako první vypadá lépe ve skutečnosti než na fotkách. Na večeři jsme se chtěli vrátit do Martigny, ale byli jsme unavení, tak jsme si udělali těstoviny.

Šipka Zpět na „Obsah“

4. 3. 2013

Ráno jsem vstala v 5:00, abych se podívala na internet na počasí v Zermattu, ale nefunguje mi připojení na net. Tak jsme se oblékli, vzali potřebné věci a vyrazili zkusit štěstí. Odjížděli jsme ještě za tmy, asi v 6:00, ale obloha byla jasná a když se rozednilo, vykouklo sluníčku. Chvíli po 7:00 jsme dorazili do Täsche a zaparkovali. Koupili jsme lístky na vlak a odjeli do Zermattu. Dorazili jsme tam těsně před 8:00, koupili 2 skipasy a ještě stihli zubačku na Gornergrat v 8:00. Po „povinném“ focení jsme se přesunuli na Rothorn. Chvíli jsme pobyli, nechali se vyfotit s bernardýnkou Estou…

… vyjeli jsme na Hochtäli a dál jeli na Turi a přes Schwarzsee a Trockener Steg vyjeli na Plateau Rosa. Pokračovali jsme do italského Valtournenche, do Breuil-Cervinie a přes Teodulpass zpět do Zermattu se zastávkou na Klein Matterhornu. Návrat byl „veselý“, nešlo to ani po zavřené sjezdovce, ani zavřenou lanovkou. K nádraží nás dovezl skibus.

U nádraží jsme se stavili v Alpine Photo. Fotky s Estou byly pěkné, tak jsme si jednu za 15 CHF vzali.

U nádraží jsme ještě koupili kapesní opalovací mléko a v 17:40 Zermatt vlakem opustili. V Täschi jsme se naložili, zaplatili parkovné a vyrazili zpět.

Zajeli jsme si k Brigu, ale benzínku s dobrou cenou nenašli a COOP, ve kterém jsme suprově nakoupili v létě, měl zavřeno. Zpět do Saillonu jsme dorazili krátce po 20:00

Šipka Zpět na „Obsah“

5. 3. 2013

Vstali jsme v 7:15, oblékli se a vyrzili do Nendaz zalyžovat si ve 4 vallées.

Zaparkovali jsme na Route de la Télecabine. Pak jsme šli koupit skipasy.

Na první pokus jsme koupili špatnou permici jen pro oblast „Printse“, tedy bez Mont-Fortu a Verbier. Cena mi přišla malá, tak jsme si to ověřila ve svých poznámkách. Naštěstí nebyl problém permici po doplacení rozdílu vyměnit.

Bohužel jsme po výjezdu na Tortin zjistili, že nejezdí kabina Col des Gentianes. Zkusili jsme to i ze strany od Verbier, ale ani odtamtud to nešlo. Foukal dost vítr, takže na Mont Fort se nedalo dostat. Počasí ale jinak bylo docela fajn, mraky jen místy. Nicméně jsme asi neviděli ani Mont Blanc.

Zajeli jsme se tedy mrknout do Verbier a zamířili zpět. Po včerejšku jsme byli dost utahaní, tak jsme na Pland u Fou zapadli do restaurace a po neúspěšném objednání v angličtině jsme si francouzsky objednali fondue. Bylo jako to mé. :-)

Z Nendaz jsme jeli do Sionu. Zaparkovali jsme na hodinu u nádraží a trochu si prošli město. Šli jsme ulicí Av. des Mayennets a Rude de la Porte-Neuve k radnici a dál na sever k Av. Ritz, kde jsme za 2 CHF koupili 2 pohledy. Došli jsme k Tour des Sorciers a odtud ke krásné katedrále a okolo kostela Église St. Theodule zpět k Av. des Mayennets a k autu. Okolo 16:00 jsme vyráželi, abychom se stihli stavit na „recepci“.

Cesta utekla a na „recepci“ jsme šli rovnou od auta. Přišli jsme tam v 16:30, ale nikdo tam nebyl. Dokonce jsme klepali. Pak jsme řešili, co dál. Miki tam čekal, já šla pro papír a tužku. Potom jsme fakt dlouho řešili, co tam vlastně napsat, pořád jsme se dohadovali. Když to Miki konečně začal psát na čisto, objevila se paní na recepci…

Pak jsem si dala rychlou sprchu a jeli jsme do Leytronu na malý nákup. Nakonec „malý“ nákup stál přes 40 CHF.

Šipka Zpět na „Obsah“

6. 3. 2013

Ráno jsem vstala v 6:50 a asi v 7:30 – 7:40 jsme vyrazili směr Champéry, resp. Portes du Soleil. Po zaparkování za 5 CHF jsme vyrazili pro permici, kterou jsem zaplatila kartou, a na lanovku.

Ráno jsme z Champéry zamířili rovnou do Avoriaz. Je to fascinující rezort, tak jsme se tam trochu pozdrželi. Dál jsme pokračovali do Chȃtel, kde jsme se přiblížili skibusem. Přes Morgins, Champoussin a Les Crosets jsme se vrátili do Champéry.

Na pokoj jsme dorazili něco po 16:00. Dali jsme sušit mokré věci a zamířili jsme do Les Brains de Saillon, tedy do lázní s termálními bazény, saunou…

Na vstup do lázní jsme měli slevu na ubytovací kartičku. Místo 24 CHF jsme platili „jen“ 21 CHF na osobu. :-)

Hned po příchodu jsme zalezli do venkovního termálního bazénu, která má teplotu 34°C. Byli jsme tam docela dlouho. Pak jsme zkusili venkovní termální řeku s různými bublinkovými lehátky a jeskyněmi. Potom jsme se vrátili do venkovního bazénu, kde ubylo lidí, tak jsme znovu zkusili různé masážní trysky. Zalezli jsme i do vnitřního bazénu, kde byla další masážní lehátka. Když nám začalo být chladno, přesunuli jsme se do venkovního domečku, kde jsme se vyhřívali v hammam a Miki pak i v sauně. Byla jsem z toho všeho ale dost utahaná, tak jsme před 19:00 odešli. Na pokoji jsme si dali k večeři těstoviny a asi ve 21:00 šli spát.

Šipka Zpět na „Obsah“

7. 3. 2013

Vstávali jsme v 7:00 a asi v 7:45 vyrazili směr Crans-Montana. Parkovali jsme u kabinky v Aminoně, protože tam končí sáňkařská dráha. Po nákupu permic jsme vyrazili vzhůru. Oproti předpovědi počasí docela ušlo, jen na Plaine Morte, kam jsme vyrazili hned, bylo hnusně – zima a sněžilo. Po výjezdu nahoru nám tam kontrolovali permice, což jsme zjistili jen díky chlápkovi, který jel s námi lanovkou a právě prmici na ten pokyn vyndal Kabina pak ale přestala jezdit – až do oběda.

Z Plaine Morte jsme sjeli do Barzettes, odtud pokračovali z Cry d‘ Er po černé do Crans a pak do Montany. Přes Barzettes jsme se dostali na Belalui a odtud jsme se přesunuli zpět do Aminony.

Původně jsme měli v plánu půjčit si sáňky a vyrazit odpoledne sáňkovat, ale jednak nám už nezbyly peníze v hotovosti, abychom mohli složit depozit za dvoje sáňky – to ani nevadilo, jedny by nám stačily, ale hlavně jsme byli u půjčovny hodinu před otevírací dobou…

Nechtělo se nám čekat, tak jsme si dali sušené maso a vyrazili do Sierre. Jen jsme sjeli z Aminony dolů do města a zaparkovali u nádraží. Prohlídka města byla krátká a rychlá, parkovali jsme vlastně v centru u radnice.

Ze Sierre jsme pokračovali k Val d’Hérens – Les Pyramides d‘Euseigne. Jde o pyramidy zakončené balvany. Jsou pozůstatkem ledovce, jelikož jsou z morénového materiálu. Na vyhlídce jsme si dali čokoládu. Z údolí Val d’Hérens jsme pak zamířili zpět do Saillonu. Na pokoji jsme se převlékli z lyžařského a vyrazili do starého města Saillonu. Po Rue des Marais Neufs jsme došli na hlavní ulici Av. des Comtes de Savoie a přes parčík a mezi vinicemi jsme začali stoupat k městu. Prošli jsme bránou Porte de Leytron a po Rue St. Jacques došli až ke kostelu. Minuli jsme bránu Porte du Four a od kostela vyšplhali na hrad, dokonce až na věž. Zpět jsme šli po Ch. de la Tour.

Venku bylo neuvěřitelných 15°C. Po návratu ze Saillonu jsme si udělali večeři a poseděli s ní venku. Bylo tak teplo, že mi stačilo tričko s krátkým rukávem!

Po večeři jsem si načala čokoládu, kterou jsem si koupila hned 1. den v Bernu.

Šipka Zpět na „Obsah“

8. 3. 2013

Ráno jsme vstali v 6:00, dobalili a pár minutek před 7:00 jsme vyrazili domů. Cestou jsme chtěli nakoupit, ale všude otevírali až v 8:00 nebo v 9:00, tak jsme dojeli až k Basileji. U obce Egerkingen jsme objevili nákupní centrum Gäupark.

Zaparkovali jsme v garážích, chvíli hledali, ve které části centra se nachází Migros a pak nakoupili – hlavně sýry a taky něco málo na cestu – pití, klobásky a já čokoládový dezert.

Všichni zákazníci chodili po nákupním centru s nějakými slevovými kupóny. Když jsme je objevili, taky jsme si jednu knížečku vzali. A objevili jsme v ní slevu na pohonné hmoty -0,05 CHF, takže jsme tam za pěkný peníz taky natankovali.

Šipka Zpět na „Obsah“