2017-10-20 - Kreativec v Japonsku II.

Z kosmopolitního Tokia jsme zamířili tak trochu na venkov, do Kamakury vzdálené asi hodinku cesty vlakem. Hlavním cílem byla velká socha buddhy (Daibucu), u kterého jsme poseděli a zdejší očividně oblíbené kreslení v terénu jsem převedla v praxi kresbou Daibucu.

Díky jakési prozřetelnosti jsme se zpět na nádraží vraceli takovou skoro horskou stezkou a úplnou náhodou jsme narazili třeba na chrám Zeniarai Benzaiten, v jehož svatyni/jeskyni visely stovky origami jeřábů.

Zatímco v Tokiu jsme viděli kreslíře a malíře zvěčňovat na papír třeba majestátní budovu hlavního nádraží Tokyo Station, v Kamakuře to byly místní chrámy ukrývající se ve zdejších hlubokých lesích. Mezi nimi i krásný chrám Jōchi-ji, u nějž posedávalo několik umělců.


Samotné Japonsko tak nějak celé svádí k nějaké formě meditace třeba právě v podobě toho skicáku a tužky, což byly věci, které jsem si s sebou do Japonska vzala i já (trochu nošení dříví do lesa), ale sledovat někoho při kreslení či malování přímo v terénu přidá navrch další uklidňující účinky a ještě vyprovokuje právě tu touhu se přidat...