2017-11-01 - Kreativec v Japonsku III.

Naše putování po Japonsku nás zavedlo i do Nary, bývalého hlavního města Japonska. Je tu řada pozoruhodných míst a staveb, takže kromě turistů tu není nouze ani o malíře. Na jednu mladou umělkyni jsem narazila u pětipatrové pagody v chrámu Kōfuku-ji. Líbí se mi, že japonští „umělci“ skicují zlehka, jednoduše, přitom výsledek je moc krásný.

Ve svatyni Kasuga Taisha jsme narazili na kaligrafy udělující goshuin. Jde o kaligrafické zápisy zpravidla zaznamenávané do speciálních zápisníků, jakési obdoby „památníku“, které obsahují název chrámu, datum návštěvy a případně další informace. Ačkoli je zapisují kaligrafové ručně, jsou si podobné jako vejce vejci, takže v angličtině se pro ně používá výraz pro „razítko“.


Na dovolených míváme program často hodně nabitý. V Japonsku tomu vůbec nebylo jinak, ale přesto jsme často mívali čas skoro až na bezcílné poutulování se ulicemi. Ono to většinou nějaký cíl mělo, třeba najít nějakou zapadlou lákavou restauraci, což se sice mnohdy nezdařilo, ale zase jsme narazili na mnoho jiného - chrámy schované v temných zákoutích, krámky s uměleckými výtvory v liduprázdných uličkách... To mě na Japonsku obzvlášť bavilo.