2018-06-05 - Sketching VII.

Stejně, jako lekce předchozí, i ta sedmá měla být dle mého předběžného úsudku komickou záležitostí. Moc jsem se nespletla, byť přímo na lekci jsem se moc nebavila…

O portrét jsem se v minulosti pokoušela asi tolikrát, kolik mám prstů na jedné ruce. Moc informací o základních proporcích obličeje jsem tedy, na rozdíl od postavy, neměla. Teorii jsem si sice rychle doplnila v úvodu lekce, ale i tyto znalosti mi byly při následných pokusech o kresbu skoro k ničemu.

1. úkol

Teoretické znalosti, předloha, papír, tužka. Můj výsledek neměl s předlohou nic společného :-).


Skončila jsem oproti ostatním o něco dříve, takže jsem se pustila do druhé kresby, kterou už jsem ale dokončit nestihla.


2. úkol

Pak jsme dostali každý 4 fotky. První měla být jednodušší skica tužkou. Zvolila jsem fotku, která mi přišla v tu chvíli nejjednodušší, ale výsledek mě dobře pobavil :-). Že prý kreslím obličeje moc široké a tvář pak vypadá jako dětská.



Druhá kresba tužkou už měla být trochu propracovanější, včetně stínů. Zvolila jsem tedy fotku muže s výraznými rysy a stíny od kapuce mikiny. Ehm, cože to bylo o tom širokém obličeji?




3. úkol

Tužku už jsme si vyzkoušeli, přišla řada na liner. Asi abychom se toho přestali bát nebo co :-). Mimochodem – už jsem vám říkala, že kreslím moc široké obličeje? :-)



Tak že prý to mám zkusit ještě jednou. Kdyby mi někdo řekl, ať udělám věrnou kopii toho prvního obrázku, lépe by se mi to nepovedlo… Může někdo udělat chybu 4× za sebou, i když ví, že jí dělá?



4. úkol

A tak že si máme vzít pastelku, že ta nás bude bavit a odvede naší pozornost. No nevím, popáté nakreslit široký obličej jsem mohla čímkoli :-).



5. úkol

Jestli mě něco aspoň trochu zachrání, tak je to akvarel. Když jsme si tedy měli vybrat další techniku, padla logicky volba na něj.

Nejprve bylo nutné si obrázek předkreslit tužkou. Když jsem měla základní obrys nakreslený, naklonila se nade mě lektorka, otočila mi papír a že prý to mám zkusit ještě jednou :-).


Nakonec jsem to tak nějak načrtla, naštěstí se nikdy nepokouším o věrné kopie, to bych tam seděla dodnes. Takže jsem začala vybarvovat.



A když bylo vybarveno a usušeno, vzala jsem liner, obtáhla hlavní obrysy a dokreslila tvary a textury.



A protože kombinace akvarelu a lineru vypadá dobře snad vždycky, s výsledkem jsem docela spokojená. Kopie předlohy to samozřejmě není, ale kdo by o ní stál? :-)