2007-10-14 - Vánoční svícny

Vánoční svícny

Úvod

Název: Vánoční svícny
Datum tvorby: 14. 10. 2007

Vánoce jsou za dveřmi a přípravy na Štědrý den již pomalu finišují. Pokud jste se rozhodli vyzdobit si štědrovečerní stůl netradičním svícnem vlastní výroby, máme pro vás jeden z posledních tipů letošních Vánoc. Svícínek může být také netradičním vlastnoručně vyrobeným dárkem, který jistě potěší.

Příprava

Seznam materiálu: keramická modelovací hmota na vzduchu tvrdnoucí, lze použít také polystyren, pěnovou tvarovací hmotu atd., tempery nebo jiné barvy, ozdobný papír, párátka nebo špejle, lepidlo, dřevěný kolíček
Nářadí a nástroje: omyvatelná podložka, nůžky, štětec
Odhadovaná doba: cca 1 + 1 hodina, mezitím nutno nechat zaschnout

Postup

1.Krok 1.Část keramické hmoty vyjmeme z obalu a podle návodu zpracujeme ve snadno tvarovatelnou hmotu. Z hmoty pak vytvarujeme základ svícnu libovolného tvaru. Pokud chceme svícen používat na čajovou svíčku, můžeme jednu využít jako šablonu a prostor pro svíčku vytvarovat přesně podle kalíšku svíčky.
2.Krok 2.Do vybraných míst vytvoříme špejlí menší díry. Špejli zapichujeme tak, aby byla od svíčky odkloněná. Snížíme tak riziko, že nám dekorace od svíčky chytne. Hotový svícen necháme dostatečně zatvrdnout – nejlépe do druhého dne.
3.Krok 3.Zaschlý svícen pomalujeme barvami podle své fantazie.
4.Krok 4.Na ozdobný papír si předkreslíme různé vánoční nebo zimní tvary. Nejlépe vždy dva stejné, aby bylo možné motivy slepit k sobě.
5.Krok 5.Předkreslené motivy vystřihneme.
6.Krok 6.Na zadní stranu vystřižené ozdoby naneseme lepidlo, přiložíme špejli a dva stejné tvary k sobě přilepíme. Než vše zatvrdne, je vhodné ozdobu zpevnit např. kancelářkou sponkou.
7.Krok 7.Pokud jsme ozdoby vystříhali například z vlnité lepenky, můžeme špejli do vlnky zasunout až po zaschnutí lepidla.
8.Krok 8.Další svícen, který nemusí být nutně vánoční, vyrobíme také z keramické hmoty. Vytvarujeme si menší mističku a k ní přilehlý „stojánek“.
9.Krok 9.Do „stojánku“ zapíchneme silnější špejli nebo tenkou tyčku a svícen necháme zatvrdnout.
10.Krok 10.Na špejli přilepíme kolíček. Pro lepení je vhodné použít tavnou pistoli.
11.Krok 11.Uschlý svícen celý pomalujeme libovolnými barvami.
12.Krok 12.Na závěr je vhodné oba svícny přetřít bezbarvým lakem.

Tip

Základem pro svíčku může být také zbytek polystyrenu či tvarovací hmoty. Vždy však máme na paměti, že v domácím prostředí často pracujeme s hořlavými materiály a nechceme-li mít z plamínků rovnou plameny, je vhodné všechny hořlaviny umístit do dostatečné vzdálenosti, řádně izolovat nebo vůbec nepoužívat.

Poznámka

Článek "Vánoční svícny" vyšel 21. 12. 2007 v internetovém hobby magazínu ČeskýKutil.cz.