2008-02-29 - Voskování sjezdových lyží

Voskování sjezdových lyží

Úvod

Název: Voskování sjezdových lyží
Datum tvorby: 29. 2. 2008

Profesionální lyžaři mají na výběr z desítek párů lyží, nad jejichž dokonalou údržbou bdí servisní tým. Rekreační lyžař má však pouze dvě možnosti. Tou první je dávat lyže několikrát za sezónu do servisu, což je ovšem značně nákladné a většina lyžařů to proto nedělá. Smutný je pak pohled na poškrábanou, nebo dokonce zcela vysušenou (šedou) skluznici. Druhou možností tedy je naučit se provádět základní servis doma. Ukážeme vám, jak si navoskovat skluznici sjezdovek tak, aby výsledný efekt zlepšil váš pocit z pěkných obloučků.

Příprava

Seznam materiálu: smývací roztok, čistící utěrky, parafín (nejlépe „universal“)
Nářadí a nástroje: stará žehlička, škrabka
Odhadovaná doba: cca 30 minut (plus chladnutí)

Postup

1.Krok 1.Nejprve nastříkáme po celé délce skluznice smývací roztok a necháme ho několik minut působit. Roztok vytáhne nečistoty z rýh.
2.Krok 2.Čistící utěrkou pak odstraníme všechny nečistoty. Skluznici otíráme od špičky směrem k patce lyže.
3.Krok 3.Starou žehličku rozehřejeme na nejnižší stupeň (nylon) a na skluznici nakapeme parafín.
4.Krok 4.Ve směru od špičky lyže pak parafín zažehlujeme do skluznice. Snažíme se, aby parafín pokryl celou plochu skluznice a zatekl i do rýh. Nikdy však nesmíme žehličkou zůstat na jednom místě nebo dlouho pohybovat na malé ploše, jelikož bychom mohli skluznici spálit. Zažehlený parafín rychle ztuhne.
5.Krok 5.Lyži necháme vychladnout na původní teplotu a pak ve směru od špičky k patce stáhneme přebytečný parafín škrabkou. Nezapomeneme očistit také hrany.

Tip

Pokud chceme mít jistotu, že skluznice bude dobře navoskovaná, zažehlíme druhou vrstvu vosku a taktéž jí stáhneme. Na konci lyžařské sezóny naneseme na skluznici jednu vrstvu parafínu a nestahujeme jí škrabkou, ale necháme přes léto parafín na skluznici, aby jí chránil před zbytečným vysoušením.

Poznámka

Článek "Voskování sjezdových lyží" vyšel 21. 11. 2008 v internetovém hobby magazínu ČeskýKutil.cz.