2012-08-19 - Akrylový šeps "gesso" na scrapbookové stránce

Akrylový šeps "gesso" na scrapbookové stránce

Úvod

Název: Akrylový šeps "gesso" na scrapbookové stránce
Datum tvorby: 19. 8. 2012

Když jsem se začala zajímat o scrapbooking, procházela jsem stovky zahraničních blogů. Jedním z prvních, na který jsem narazila, který jsem si okamžitě zamilovala a který dodnes obdivuji a bedlivě sleduji, je blog Švýcarky Stephanie Schütze známé jako Scrapmanufaktur. Scrapbookingu se začala věnovat roku 2008 a postupně využívala stále více dalších technik, které kombinovala. Jak sama o sobě říká, její vášní je kreslení, a v její tvorbě najdeme i art journal. Stephanie v hojné míře využívá gesso.

Pod názvem gesso se ukrývá akrylový šeps, který je povětšinou vyráběn z plavené křídy, akrylové disperze a vody. Původně se používal na malířská plátna, na kterých vytvářel podkladový nátěr pro malbu – tato činnost se nazývá šepsování. Gesso ale lze použít i na jiné povrchy – lepenku, papír či sololitovou desku. Jeho velkou výhodou je nerozpustnost, pevnost a také pružnost.

Příprava

Potřeby
  • Seznam materiálu: podkladová scrapbooková čtvrtka, vzorovaný scrapbookový papír, gesso, razítkovací barvy, oboustranná lepicí páska, fotografie, ozdoby - kytičky, visačky, výseky...
  • Nářadí a nástroje: štětec, houbičky na nanášení razítkovacích barev, případně nůžky a tužka
  • Odhadovaná doba: cca 1 hodina

Postup

1.Krok 1.Vzorovaný papír po obvodu různě otrháme, můžeme ho i "ošpinit" razítkovacími barvami. Pak ho nalepíme na podkladovou čtvrtku.
2.Krok 2.Rozmístíme si na stránku hlavní ozdoby a případně si uděláme značky, kam až jednotlivé ozdoby zasahují.
3.Krok 3.Na vzorovanou stránku pak podle značek naneseme štětcem gesso. Můžeme natírat i různě tupovat a nanášet i další vrstvy. Chvíli počkáme, až gesso zaschne.
4.Krok 4.Přes šablonu natupujeme na vybraná místa razítkovací barvu.
5.Krok 5.Na závěr na stránku nalepíme fotku a všechny ozdoby.

Další fotky