2012-11-04 - Figurky z kukuřičného šustí

Figurky z kukuřičného šustí

Úvod

Název: Figurky z kukuřičného šustí
Datum tvorby: 4. 11. 2012

Poprvé jsem figurky z kukuřičného šustí zkusila vyrobit v říjnu roku 2009. Návod jsem tehdy na internetu nenašla vůbec žádný. Figurky jsem tehdy vyráběla metodou pokus-omyl a překvapivě jsem nakonec nevyhodila ani jednu figurku. Výsledkem byl betlém...

Když jsem se rozhodla si betlém rozšířit o další figurky, napadlo mě, jestli už se za ty roky na internetu objevil nějaký návod. Něco jsem našla, ale tak stručného a strašlivě nafoceného, že se to snad ani nedá za návod považovat. A tak jsem se tedy rozhodla vyrobit návod vlastní, ačkoli samozřejmě neznám fígle profesionálů a výsledné figurky ani profesionálně nevypadají. Nicméně mně můj vlastnoručně vyrobený betlém dělá mnohem větší radost, než kdybych si ho koupila hotový...

Příprava

Na figurky budete potřebovat kukuřičné šustí. Je vhodné ho sbírat, když už kukuřice dozrála a šustí už je suché. Pozor však na to, aby nebylo plesnivé a také na to, že vzít si klasy jen tak z pole může způsobit problémy. Osobní zkušenost mám takovou, že když požádáte majitele pozemku, nikdo nemá problém, jde o pár klasů… Navíc potřebujete jen šustí, takže kukuřici můžete majiteli vrátit...

Po sesbírání doporučuji šustí z klasů opatrně odtrhat. Dejte pozor, abyste si jednotlivé listy nepotrhali. Horní listy bývají špinavé, takže je vyhodíme. Ty ostatní já máčím do kbelíku s vodou s trochou Sava (cca obsah víčka té velké lahve), aby se šustí vybělilo (nečekejte zázraky, spíš se „zjemní“ případné fleky) a aby se vydezinfikovaly případné zárodky plísní. Pak dám šustí do povlaku na polštář, který se dá pevně uzavřít na zip a vyperu ho v pračce, aby se odstranil zápach chloru a případné nečistoty. Peru asi na 40 °C a i se ždímáním (asi 800 otáček). Nemusíte se bát, že vám šustí zanese pračku – pokud bude v dobře uzavřeném povlaku, tak zůstanou všechny nečistoty uvnitř a po usušení povlaku je snadno vyklepete. Každopádně praní není nezbytně nutné. Pokud je šustí jakž takž čisté, můžete si celý tento proces ušetřit.

Vlhké šustí můžete také přežehlit žehličkou (nejlépe přes kus látky, aby se nepopálilo), listy se krásně vyrovnají. A šustí lze také barvit, nicméně toto jsem osobně nezkoušela, protože se mi barvené nelíbí, takže nevím, jaké barvy použít.

Potřeby
  • Seznam materiálu: kukuřičné šustí a „vlasy“, miska s vodou, drát, vata, nit, lepidlo
  • Nářadí a nástroje: ručník, nůžky, štípací kleště, fixa
  • Odhadovaná doba: cca 30 minut na 1 figurku

Postup

1.Krok 1.Připravíme si dva drátky. Jeden zdvojený, který bude mít požadovanou výšku figurky a druhý jednoduchý, který může být stejně dlouhý nebo o něco kratší.
2.Krok 2.Do ohybu drátu umístíme kuličku z vaty.
3.Krok 3.Do misky s vodou si namočíme jeden z menších jemnějších listů a počkáme, až změkne. Máčet musíme každý list, se kterým budeme pracovat, jinak by se lámal! Pak ostřihneme pevný okraj listu.
4.Krok 4.List namotáme na kuličku vaty a zafixujeme nití.
5.Krok 5.Připravíme si dva stejně velké kousky a zkrátíme je na polovinu délky toho jednoduchého drátu.
6.Krok 6.List namotáme na jednoduchý drátek a zafixujeme nití.
7.Krok 7.Pak list obrátíme, urovnáme a znovu zafixujeme nití.
Krok 7 - tip.Pokud máme problém s obracením listů, můžeme listy namotat na drátek bez obracení.
8.Krok 8.Totéž uděláme z druhé strany. Vzniknou nám tím základy rukou.
9.Krok 9.Stejným způsobem můžeme udělat volné rukávy.
10.Krok 10.Ruce připevníme k základu figurky.
11.Krok 11.Jeden list rozstřihneme uprostřed asi do poloviny jeho délky.
12.Krok 12.Urovnáme ho a přiložíme na figurku.
13.Krok 13.Aby tělíčko figurky mělo větší objem, omotáme kolem něj užší pruh listu.
14.Krok 14.Pak na tělíčko umístíme další list rozstřižený na půl, tedy stejně, jako ve 12. kroku.
15.Krok 15.Připravíme si dva až tři hezké velké listy a odstřihneme z nich okraje.
16.Krok 16.První list omotáme figurce kolem pasu tak, že jeho velká část směřuje nahoru. Spoj listu by figurka měla mít na zádech. List přivážeme nití.
17.Krok 17.Stejným způsobem pak navazujeme další listy, které už nemusí být tak hezké.
18.Krok 18.Když máme listů dostatek, obrátíme jich několik naruby a zafixujeme nití.
19.Krok 19.Postupně obracíme další listy a pečlivě je urovnáváme.
20.Krok 20.Když máme obrácené všechny listy, zastřihneme je dole do roviny.
21.Krok 21.Přes sukni omotáme proužek listu a převážeme nití, aby nám sukně uschla v požadovaném tvaru. Proužek po uschnutí odstraníme. V případě potřeby ještě můžeme zastřihnout dolní část sukně, aby figurka dobře stála.
22.Krok 22.Odstřihneme si kousek z vlasů.
23.Krok 23.Na hlavu figurky naneseme lepidlo.
24.Krok 24.Do lepidla umístíme vlasy.
25.Krok 25.Přes vlasy přelepíme proužek listu.
26.Krok 26.Vlasy můžeme splést do copu a list poskládáme do tvaru šátku. Pokud je to potřeba, zase zajistíme kouskem nitě, aby vše uschnulo v požadovaném tvaru, a po uschnutí nit odstraníme.
27.Krok 27.Fixou nakreslíme oči nebo celý obličej. Podle toho, co budeme chtít dále s figurkou dělat, jí vytvarujeme a necháme pořádně proschnout.
28.Krok 28.Než figurky uschnou, připravíme si předměty, které jim potom umístíme do rukou.

Další fotky