2013-08-06 - Tisk bílého písma

Tisk bílého písma

Úvod

Název: Tisk bílého písma
Datum tvorby: 6. 8. 2013

Čas od času se na internetu objeví dotaz jak vytisknout bílý text na barevný, většinou tmavý papír. Ti všímavější se ptají, zda toto vůbec lze. Správnou odpověď bychom hledali těžko. Na klasické tiskárně totiž není možné tisknout bíle – v takové tiskárně totiž máme 4 základní barvy CMYK (cyan, magenta, yellow a key (black), tedy azurovou, purpurovou, žlutou a černou). Všechny barvy a jejich odstíny vznikají aditivním smícháním těchto tří barev a je tedy logické, že bílou z toho neumícháme. V podstatě lze tedy říci, že na klasické tiskárně můžeme tisknout všemi barvami kromě bílé.

V současné době již požadavky trhu dovedly výrobce až k tomu, že se vyrábí i bílé tiskové inkousty, nicméně ty nejsou zdaleka dostupné pro každou tiskárnu. Nebudeme-li uvažovat možnost shánění bílého inkoustu pro naši tiskárnu, které by zřejmě skončilo nutností pořídit tiskárnu novou, zbývá nám pouze jedna možnost, jak docílit bílého tisku.

Potřebujeme

  • Seznam materiálu: bílý papír (rozměr a gramáž vhodné pro naši tiskárnu)
  • Nářadí a nástroje: počítač s tiskárnou
  • Odhadovaná doba: 5 minut

Postup

1.Krok 1.Do textového editoru vložíme textové pole.
Tipy:
  • Jako podklad můžeme použít různé přechody, textury, vzorky nebo obrázky.
  • Můžeme vytvářet libovolné tvary.
2.Krok 2.Napíšeme text, ze kterého chceme vytvořit nápis, a nastavíme si font a řez a velikost písma, případně i barvu (viz postup dále).
3.Krok 3.Klikneme na textové pole pravým tlačítkem a vybereme „Formát obrazce...“.
4.Krok 4.Nastavíme požadovanou výplň.
5.Krok 5.Označíme text v textovém poli.
6.Krok 6.Nastavíme bílou barvu písma.
7.Krok 7.A máme připravený text k tisku.
8.Krok 8.Vytiskneme a můžeme dále zpracovávat.
Princip tisku je takový, že se vytiskne pouze to, co není bílé, tedy v tomto případě tyrkysový obdélník. Text zůstane bílý, protože v jeho místě se nic nevytiskne a tedy zůstane bílý papír – pokud budeme tisknout na šedý papír, bude text šedý, pokud budeme tisknout na červený papír, bude text červený... U barevných papírů ale pozor na míchání barev tisku a podkladového papíru, budete-li tisknout světle modrý obdélník na červený papír, nemůžete čekat, že dostanete světle modrý obdélník na červeném papíře... ;-)

Poznámka: Tento postup je vytvořen pro MS Word, ale práce v jiných textových procesorech (např. v OpenOffice.org Writer) je obdobná.

Další fotky