2014-02-01 - Kapsy na Project Life

Úvod

Název: Kapsy na Project Life
Datum tvorby: 1. 2. 2014

Pokud na jakékoli tvoření, například na Project Life, potřebujete dělené kapsy, nejjednodušší je si je koupit. Co když ale netvoříte na stránky obvyklých rozměrů nebo vám rozložení hotových kapes nevyhovuje? Pak si je můžete jednoduše upravit podle vlastních potřeb – pokud použijete nějaké dělené, můžete si je upravit, pokud použijete nedělené, můžete si udělat vlastní návrh.

Potřebujeme

Potřeby
  • Seznam materiálu: kapsy (nedělené nebo dělené), nit, případně lepidlo
  • Nářadí a nástroje: pravítko, jehla nebo šicí stroj, nůžky
  • Odhadovaná doba: cca 15 minut

Postup

1.Krok 1.Rozmyslíme si požadované rozložení kapes, vyměříme si je a podle pravítka hrotem jehly nebo nůžek zlehka (!) naznačíme čáru.
Tip:
V určitých případech, například pokud budeme šít menší kapsičky, bude nutné proříznout do obalů otvory. Do obalů vložíme řezací podložku, staré noviny, časopis nebo kuchyňské prkénko a otvory prořízneme - použijeme k tomu například kovové pravítko a skalpel či odlamovací nůž. Řežeme vždy v horní části budoucích kapsiček, tedy například jeden nebo dva milimetry pod budoucím švem.
2.Krok 2.Podle čáry si v pravidelných intervalech naznačíme otvory.
Pokud budeme šít na stroji, nastavíme si delší steh, aby nebyly dírky blízko u sebe, obal by se mohl trhat.
3.Krok 3.Podle naznačených otvorů prošijeme obal tzv. předním stehem.
4.Krok 4.Konce začistíme. Pokud máme obavy, aby se uzlík nerozvázal, můžeme ho maličko zakápnout lepidlem a po zaschnutí je možné nit ustřihnout až u uzlíku.

Hotové kapsy

Stejný postup můžete použít samozřejmě i na kapsy formátu 12", tzn. 30,5×30,5 cm. Pokud ale používáte klasické kapsy s předem rozdělenými kapsičkami, třeba se vám bude hodit soubor s nákresy rozvržení kapes (PDF, 256 kB), jehož stránky si můžete podle potřeby tisknout a zapisovat si do nich obsah jednotlivých kapsiček a psát různé poznámky.