2017-07-15 - Polička na lahvičky s pískem

Datum tvorby: 15. 7. 2017

Polička na lahvičky s pískem - úvod.

Asi od přelomu tisíciletí si ze zahraničí vozím písek nebo něco, co se mu alespoň vzdáleně podobá. Občas to bývají spíše drobné kamínky, v případě pozůstatků sopečného výbuchu pak v podstatě prach. Doma to všechno sypu do malých skleněných lahviček s korkovým uzávěrem. Lahvičky dlouho stály jedna vedle druhé na poličce, kde na ně nebylo vidět a ještě zabíraly spoustu místa. Dávno jsem měla v plánu si na ně vyrobit poličku, ten pravý impuls přišel až s objevením „hlubokého“ rámu.

Potřebujeme

Polička na lahvičky s pískem - potřebujeme.
  • Materiál: rám IKEA RIBBA 23×23 cm (zboží č. 000.780.51), lahvičky s pískem (lahvičky je možné koupit například v obchodech s korálky), karton, bílá čtvrtka, lepidlo nebo lepicí tavná pistole (nejlépe se mi nakonec osvědčilo lepidlo Glossy Accents), washi páska.
  • Nářadí a nástroje: pravítko, tužka, nůžky, odlamovací nůž
  • Odhadovaná doba: 30 minut + schnutí

Postup

1.Polička na lahvičky s pískem - Krok 1.Rám rozebereme na jednotlivé díly. Vnitřní sklo očistíme od případných nečistot a vrátíme do rámu.
2.Polička na lahvičky s pískem - Krok 2.Podle zadní desky si vyměříme karton, osvědčily se mi krabicové obaly od pizzy. Slepíme dvě vrstvy k sobě a jako třetí přilepíme bílou čtvrtku, která bude tvořit pozadí.
3.Polička na lahvičky s pískem - Krok 3.Okraje začistím přelepením třeba washi páskou.
4.Polička na lahvičky s pískem - Krok 4.Kartonová „záda“ přilepíme na vnitřní rám a necháme zaschnout.
5.Polička na lahvičky s pískem - Krok 5.Podle velikosti lahviček si změříme velikost poliček v rámu.
6.Polička na lahvičky s pískem - Krok 6.Podle změřených rozměrů nařežeme z pasparty, kterou jsme z rámu vyjmuli, proužky na poličky. Aby byly poličky pevnější, slepíme vždy dvě k sobě.
Poznámka: Na tři poličky nám bohužel jedna pasparta stačit nebude, já jsem jich měla k dispozici víc z dalších rámečků. Doporučuji nařezat z pasparty jen 3 proužky (místo 6) a kvůli zpevnění je podlepit něčím jiným.
7.Polička na lahvičky s pískem - Krok 7.Vyměříme a vyznačíme si i vzájemné vzdálenosti poliček.
8.Polička na lahvičky s pískem - Krok 8.Na příslušná místa vlepíme poličky a necháme pořádně zaschnout.
9.Polička na lahvičky s pískem - Krok 9.V mezičase si připravíme na lahvičky štítky.
Poznámka: Každá lahvička už měla svůj štítek od svého naplnění obsahem, ale některé štítky už byly vybledlé a písmo na štítkách nejednotné, do rámu si tedy zasloužily štítky nové.
10.Polička na lahvičky s pískem - Krok 10.Štítky nalepíme na lahvičky, ty pak postavíme do poliček a vyměříme jejich vzájemné vzdálenosti.
11.Polička na lahvičky s pískem - Krok 11.Postupně do poliček vlepíme všechny lahvičky a necháme pořádně zaschnout. Po zaschnutí zkontrolujeme, že lahvičky dobře drží, a případné nedostatky dolepíme.
12.Polička na lahvičky s pískem - Krok 12.Připravenou vnitřní poličku vložíme do vnějšího rámu.
13.Polička na lahvičky s pískem - Krok 13.Zkontrolujeme, že se nám žádná lahvička neuvolnila.
14.Polička na lahvičky s pískem - Krok 14.Vložíme a zajistíme zadní desku.