2014-06-28 - Rakousko, Triftsteig

Datum: 28. 6. 2014
Země: Rakousko
Město: Mooshöhe/Unterlaussa
Místo/název: Triftsteig
GPS parkoviště: 47.754845, 14.532232
GPS nástupu: 47.765956, 14.485914
Typ: Via Ferrata/Klettersteig
Obtížnost: A/B

Nejsnazší přístup je od dálnice A9 (Pyhrn Autobahn) a Unterlaussu (náleží k Altenmarktu bei Sankt Gallen). Z Unterlaussy na sever přes Langseitengütl a Mooshöhe až k Weißwasseru (poslední úsek je nezpevněný). Na Weißwasseru je parkoviště pro pár aut.

Z parkoviště po cestě Waldbahnstraße po proudu potoka až k mostu a rozcestí, odtud doprava dál po proudu potoka skrz několik tunelů až k vodopádu Schleierfall (po pravé straně) a ještě o kus dál k mostu a dalšímu tunelu, kde se po pravé straně nachází nástup na ferratu.

Jde o jednoduchou zajištěnou cestu soutěskou Großer Schlucht. Cesta vede po pravém břehu říčky Großer Bach a je dlouhá přes 2 kilometry. Již v minulosti zde vedla nějaká stezka, její pozůstatky jsou místy docela patrné (zbytky lávek), Většina cesty je úzká pěšinka zajištěná ocelovým lanem, ale cestou je hodně úseků nezajištěných (paradoxně jsou to ty, kde se třeba překonává mokrá skála) a několik obtížnějších míst zajištěných kramlemi a lanem (obtížnost cca B), včetně sestupu po hladké skále na dno soutěsky nebo naopak výlezu po kolmé stěně zpátky na pěšinu. Bez jištění bych tam nelezla... Stezku je možné projít i v opačném směru.

Na cestu od parkoviště k zajištěné cestě počítejte asi s 1 hodinou času, průchod ferratou asi 1,5 hodiny a návrat na parkoviště také asi 1,5 hodiny. Pokud máte dostatek času, nastudujte si mapu a naplánujte si třeba okružní výlet přees Anlaufalm, ať se nemusíte vracet stejnou cestou.

Závěrem varování pro všechny, kteří se bojí hadů - během naší návštěvy jsme jich potkali více, než lidí. Několik užovek se vyhřívalo na cestě Waldbahnstraße a přímo na Triftsteigu byli další dva, netuším, co byli zač, ale byli větší než ty užovky na cestě. A během průchodu Triftsteigem jsem ze sebe sundala tři klíšťata, ačkoli jsem byla důkladně nastříkaná repelentem...


Rozcestí u Weißwasseru.


Mapka u Weißwasseru,


Rozcestí u kempu.


Tunely na cestě Waldbahnstraße v údolí říčky Schwarzer Bach. Dříve tudy vedla železnice.


Nástup na ferratu Triftsteig.


Nástup na ferratu Triftsteig.


Říčka Großer Bach.


Via ferrata Triftsteig.


Soutěska Große Schlucht.


Via ferrata Triftsteig.


Soutěska Große Schlucht, v protější skále je vidět vytesaná ferrata Triftsteig.


Via ferrata Triftsteig.


Via ferrata Triftsteig.


Via ferrata Triftsteig v soutěsce Große Schlucht.


Via ferrata Triftsteig.


Via ferrata Triftsteig.


Via ferrata Triftsteig.


Via ferrata Triftsteig.


Via ferrata Triftsteig.


Via ferrata Triftsteig.


Via ferrata Triftsteig.