2017-12-20 - Rukavice Zanier Hot GTX 2.0 Ladies

Základní popis a parametry

Nejednou jsem slyšela, tedy spíše na internetu četla, že prý ty vyhřívané produkty určené pro zimní sporty jsou „trochu zbytečnost“. Co je pro jednoho zbytečnost, je pro jiného skoro nutnost. Je škoda, že mnozí nedokáží domyslet, pro jaké všechny účely může být něco takového užitečné, že to není jen „topení pro rozmazlené paničky“...

Takže nejprve trochu osvěty, za kterou se předem omlouvám. Už řadu let trpím na nedokrvování konečků prstů a se zvyšujícím se věkem se problémy zhoršují, jako dítě jsem to neměla vůbec. Pravidelně mi prsty bělají, a když je v krátkém čase neprohřeji, mění barvu na fialovou a modrou. Extrémem pak byly v Japonských Alpách prsty oteklé tak, že nešly ohnout. Možné důsledky něčeho takového si můžete snadno domyslet, takže to byla letos na jaře asi ta poslední kapka…

Říká se tomu Raynaudova nemoc (pokud tento problém nemá žádnou jinou říčinu) nebo Raynaudův syndrom (pokud je tento problém projevem nějakého jiného onemocnění) se tomu říká. Příčiny Raynaudovy nemoci nejsou úplně přesně známé, takže se mu dá těžko předcházet a ani z medicínského hlediska se s tím nedá nic moc dělat. Jedinou možností je udržovat ruce v teple, ideálně doma. Ale co když právě takový člověk z celého srdce miluje hory…?

Dlouhé roky jsem si „musela“ vystačit s obyčejnými rukavicemi. Dokonce jsem odmítala palčáky, protože jsem v nich byla neskutečně neohrabaná a nedokázala si navléknout ani řemínky hůlek. Nakonec jsem palčáky po mnohých doporučeních vyzkoušela, zvolila jsem rovnou expediční Millet Expedition Mitt, s mým problémem mi ale nepomohly a navíc byly tak nekvalitní, že jsem je obratem vyreklamovala.

Dostala jsem i řadu doporučení právě na vyhřívané rukavice. Od jejich pořízení mě odrazovala především cena, která se pohybovala až u hranice 10 tisíc korun. A ani u doprodejů starších modelů nijak výrazně neklesala. Jednou za čas jsem přesto ceny na internetu kontrolovala, a když se mi naskytla možnost pořídit loňský model za 5.490 Kč, po delším váhání jsem si je koupila.

Tak tedy nyní k věci. Vlastnosti rukavic:

  • jsou vyhřívané systémem Heat-Tec, nabízejí tři různé tepelné stupně vyhřívání a ovládat je lze pomocí tlačítka na hřbetu ruky, které díky LED kontrolce indikuje aktuálně zapnutý stupeň,
  • pro vyhřívání jsou používány čtyři lithiové baterie, jejichž udávaná výdrž je v závislosti na použitém stupni 4 – 10 hodin, nabíjet je lze z elektrické sítě nebo přes USB,
  • mají zateplení ZA Loft a ThinsulateTM,
  • mají Gore-Texovou membránu,
  • jsou palcové,
  • mají dlaň z kozí kůže,
  • mají pásek přes na suchý zip na zápěstí na stažení,
  • mají stahování manžet,
  • mají poutko na zápěstí.

Zkušenosti

Jde o dámský model, podle velikostní tabulky by pro mě měla být určena velikost S. Obávala jsem se, že budou rukavice, jak je obvyklé, široké a krátké, ale jejich rozměry jsou vyhovující. Rukavice jsou úzké, takže ruku dobře obepínají, přitom ale dostatečně dlouhé, aby se prsty daly pohodlně natáhnout. Těsnost je přitom důležitá kvůli vyhřívání.

Vnitřní výplň rukavic je dobře zajištěná, neklouže, jak to znám z jiných palčáků. Není tedy problém chytat kotvu nebo se držet lanového vleku.

Poutka na zápěstí jsou k rukavicím připnuta karabinkami, takže kdo je nepotřebuje, může je odepnout.

Pásek na zápěstí jde krásně zapnout, i v případě mého úzkého zápěstí se suchý zip přes sebe překrývá, takže nemá tendenci se samovolně rozepínat kvůli malému překryvu.

Uvnitř jsou rukavice rozdělené na jednotlivé prsty, což podstatně zlepšuje úchop a zvyšuje tepelný komfort. Vnitřní materiál je příjemný a nezatrhává se například o suché ruce, což mi jiné rukavice dělají.

Rukavice jsou díky odděleným prstům samy o sobě teplejší, než jiné rukavice, které jsem zatím měla možnost vyzkoušet. To hlavní je ale integrované vyhřívání. Nejnižší stupeň mi nepřijde moc použitelný, protože vyhřívání je i v mrazu jen málo patrné. Střední a nejvyšší stupeň jsou už v rukavicích znát. Nevýhodou je umístění topných těles na vnější/vrchní část ruky/prstů. Aby bylo vyhřívání patrné, je dobrý přímý kontakt s prohřívanou látkou, ale například při uchopení hůlky nebo vleku se logicky prsty od vnější části rukavice víc vzdálí a vyhřívání je pak znát mnohem méně.

Baterie jsou umístěné v kapsičce na zip, která je ve vnitřní straně manžety. Jsou malé, ploché a lehké, takže vůbec nepřekáží a jejich přítomnost jsem vůbec nezaznamenala. Z výroby jsou baterie přednabité, ale kabely jsou rozpojené, takže před používáním je potřeba baterie připojit. Po zapojení do nabíječky svítila kontrolka zeleně, takže jsem v souladu s návodem očekávala, že jsou baterie plně nabité a více je nedobíjela. Ve výsledku mi levá rukavice přestala hřát už asi po půl hodině (zapnutá jen na nejnižší stupeň), pravá pak asi po dvou hodinách (zapnutá na střední a pak nejvyšší stupeň). Díky tomu jsem ale mohla velmi dobře porovnat tepelný komfort, který vyhřívání poskytuje, zatímco na levou mi byla zima skoro celou dobu, na pravou mi za celou tu dobu bylo maximálně mírně chladno. Venkovní teplota udávaná -6 °C, pocitově ale kvůli větru znatelně nižší.

Po jednom dni lyžování na rukavicích nejsou znát známky používání.

Cestou z lyžování jsem rukavice dobíjela přes USB v autě a za cca hodinovou cestu se stihly dobít natolik, že jsem je večer v pohodě a bez přerušení dodávky tepla :-) využila i na vánočních trzích.

Plusy:

  • Velikost vyhovující štíhlé ženské ruce.
  • Kvalitní zpracování, příjemné materiály.
  • Gore-Texová membrána.
  • Samo o sobě poměrně dobré zateplení.
  • Integrované vyhřívání.

Mínusy

  • Cena – nejen ta obvyklá, původní, ale i moje pořizovací.
  • Umístění topných těles pouze na vnější stranu rukavice.
  • Výdrž baterií.

Aktualizace:

Během týdenního pobytu v Itálii přestalo fungovat vyhřívání jedné rukavice. Vyhřívání šlo v určité poloze zapnout, ale zřejmě kvůli nějakému špatnému kontaktu se při pohybu rukou zase vypnulo. Po návratu jsem tedy byla nucena rukavice reklamovat. Oprava nebyla možná, takže jsem dostala nové. A jelikož model 2.0 byl v té době už starý a zřejmě nebyl na skladech, dostala jsem nový model Zanier Hot.ZX 3.0 Women.

Bohužel se zdá, že poruchovost rukavic je jejich hlavní a častý problém, na internetu jsou k dohledání i zkušenosti dalších: